Achterweg 3
Ons huis aan zee
 
 
 

Historie

Dubbelduijn is de oorspronkelijke naam voor het dorp Groote Keeten. Het dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland 't Oghe. In Groote Keeten zijn deze restanten nog heel mooi zichtbaar. Deze oude duinen zijn bewaard gebleven omdat eerst bedijkingen, rond1600, werden aangelegd om de polders rond Callantsoog te redden tegen de binnenvallende zee. In 1610 werden bedijkingen naar Huisduinen gemaakt om de polders Koegras droog te maken. De polders Koegras werden de basis om de polders van Anna Paulowna en Wieringerwaard droog te maken. Daarna ontstond er aansluiting met het eiland Wieringen. Zo werden de duizenden jaren oude duinen bij Groote Keeten gered en kon zich een klein dorpje ontwikkelen. 
Bij de aanleg van de bedijkingen welke 't Oghe vastmaakten met Huisduinen in1610 werd een "bekwame keet" op de Helmdijk gezet die diende als onderkomen voor de dienstdoende raden. Deze keet was het begin van het buurtschap Groote Keeten en zo verdween de naam Dubbelduijn. Groote Keeten ontwikkelde zich door de eeuwen heen tot enkele boerderijen en arbeiderswoningen langs de Helmweg en de daaraan parallel lopende, maar door een duinregel gescheiden, Achterweg. 

Op de Achterweg nummer 3 , rechts voor de strandopgang staat sinds 1881 het huisje, waar de familie Bakker al drie generaties woonde. Een karakteristiek huisje. Laag gebouwd om de stormen te weerstaan. De kleur is wit om minimaal invloed te hebben van de zoute zee. Zout dat met de wind wordt meegevoerd en wel eens wat schade geeft aan schilder- en metselwerk.

In 1881 is het huis gebouwd voor de eerste bewoners. Het diende als woonhuis voor Arie Bakker en Grietje van der Berg met hun 8 kinderen (3 hiervan overleden binnen 3 maanden na de geboorte). Van beroep was Arie landman en kastelein. De woonkamer diende toen als café met daarnaast een klein winkeltje.
In 1919 kwam hun zoon Arie in het huis wonen, met zijn vrouw Grietje Schouten en hun 6 kinderen. Van beroep was Arie groenteman en ijsboer en maakte hij in de boet (die tegen het huis is aangebouwd) een ijskelder.
In  maart 1931 zijn Maarten Bakker en Cornelia Toes met hun 9 kinderen in het huis gaan wonen. Maarten was de zoon van Arie Bakker en Grietje van der Berg. Van beroep was Maarten visserman en landarbeider.
In de oorlog toen er al een aantal van hun kinderen getrouwd waren, was er genoeg ruimte voor de familie Dienst uit Den Helder die geëvacueerd werden.
In 1962 kwam hun zoon Jacob Bakker met zijn vrouw Klazina Bakker en hun 3 kinderen er wonen.
Van beroep was Jacob strandwerker. Klazina Bakker,  tante Sien, heeft tot haar overlijden in mei 2017 in het huisje gewoond.
In september 2017 is het huis gekocht door de familie Dienst: Jack & Annie,  Nancy & Bart en Patricia